2007-01-30 08:01:58

KENYÉR-HÁZILAG

Én igy készitem el:))))))

Egy kora hajnali időpontban, amikor a fák ágain már énekelnek a madarak, kipattanok a hálózsákomból, hatalmas kiáltással közlöm a világ azon élőlényeivel, akik a közelemben vannak, hogy: Itt a vidám reggel.

Elvégzem a szokásos rítuális fürdést, természetesen hideg zuhannyal befejezve, mert ez az egészséges, de itt már nagy változás következik be, hiszen a reggeli kiáltást az irdatlan sikítás váltja fel, köszönhetöen a hideg viznek.
Ekkor az emberi testben levő lelkek közül többen is olyan gondolatokat és szavakat engednek ki a világba, amit a pozitiv gondolkodás hivei nem javasolnak.

Engesztelésül felajánlom nekik, hogy készítek saját készítésü kenyeret, amit el is fogadnak lelkes fej billegetéssel és a "jól teszed" szavakkal, maj tovább alszanak.

Ekkor felveszem a "főzök szeretettel" ruhámat és kilátogatok az éléskamrába, ahol általában semmi sincs, lévén, hajléktalan vagyok és munkanélküli.
Ilyenkor a régi és jól bevált módszert alkalmazom: csengetek a szomszédnak.
Hogy erre mit reagál, azt most nem vetem itt papirra, mert nem szeretem az olyan ceremoniákat, mint az irodalmi Nobel dij átadása.

Isten kegyéből azért mindig akad alapanyag: liszt (természetesen teljes értékü) , viz, egyébb adalékok (itt nem valami mű dologra kell gondolni, hanem finom magvakra), aztán élesztő, vagy sütőpor, vagy kovász, vagy szódaviz.

Ha ezek a közelemben vannak, akkor hálát adok (megint csak Istennek), hogy olyan szerencsés vagyok, hogy készithetek valamit, mert ez egyben azt is jelenti, hogy még élek, van alapanyag, és remény arra, hogy az izlelőbimbóim is boldogok lesznek egy-két órácska múlva.

Most viszont megkérdezem: Eddig nem unalmas? Folytassam a kenyér sűtési eljárásomat?

Folytatom a receptet, egy KEDVES lélek kérésére.

A konyhában ellenőrzöm a tisztaságot, mert egy angol mondás szeirint: a tisztaság az, ami legközelebb van Istenhez.


Ha mindent rendben találok, akkor elöször az elmém, majd a kezem tisztitom meg mert 100%-ig hiszem, hogy az ember az étel készitésénél a finomfizikai energiáit "beleviszi" az alapanyagokba és az ételbe.
Ezért is fontos, hogy lehetőség szerint saját ételeket együnk, s ne a vendéglökbe, ahol esetleg a szakács úgy készitette az ételt, hogy elötte szegény röfi testvéremnek a maradékait cincálta.
Tehát, nagy szeretettel, szívem minden szeretetével belekezdek a folyamatba, vagyis egy tálba beleteszek mindent és erős karjaim közreműködésével mozgatva tenyerem és ujjacskáim, dagonyászok egy jót az alapanyagok között.

Az arányokat nem nagyon szoktam figyelembe venni, lévén már sok éve csinálom, s igy szerénytelenség nélkül meg is említhetem: profi vagyok, mit nekem az arányok.


Mivel vannak "kukacoskodó kezdők", igy azt mondhatom:


( 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag élesztő
1 dkg só
3-4 dl víz)
az egyszerübb változatban.

Ha viszont szeretnék másként:
(3/4 csésze liszt
1 1/2 csésze kukoricaliszt
1 teáskanál só
1 1/2 evőkanál sütőpor
1 evőkanál kristálycukor
50 g vaj, olvasztva
1 csésze tej
200 g morzsolt csemegekukorica (mirelit vagy konzerv, lé nélkül)


Vagy:
( 50 dkg liszt
2 dkg cukor
5 dkg vaj
2 1/2 élesztő
1 dkg só
kb. 1 1/2 dl tejes víz 1:1 arányban
1/2 mokkáskanál szerecsendió
1/2 mokkáskanál bazsalikom
aszkorbinsav
kis sikér

Nos!
Ha ezekt mind egy helyre, vagyis a tálba tették és jól összedagonászták, akkor pihenjenek, meg megérdemlik.
Én is ilyenkor szoktam pihenni: szauna, masszázs, séta a természetben stb.
Higye el mindenki, jót tesz az egészségnek.
Miután alaposan felfrissültem bemelegítem a sütőt és formába teszem a kelesztett terméket.
Ha nincs formám, akkor tepsibe. Bár általában minden nap jó formában vagyok-))
Becsukom az ajtaját a sütőnek, természetesen ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy a készitményünk bent vanm vagy kint.
Ha az utobbi, akkor ne várjunk sokat a változtatással, mert akkor nem lesz eredménye a korai kelésünknek.

Idönként tekintsük meg.

Ha valaki pl candida betegségben szenved, annak az élesztő elkerülendő, ilyenkor csak sima szóda vizet kell használni.
Természetesen a kovász a legjobb, de van aki sütőporral szereti,
A lényeg az, hogy a kenyér készítésénél a recept csak irányadó tényező, hiszen a fantáziánk és az izlelőbimbóink igényei szerint bármit készíthetünk.

Ha kész van, akkor megint csak adjunk hálát Istennek, igy áldva meg és téve lelkivé az ételt.
Ha sikerült, akkor szeretettel kináljuk meg barátainkat s ne feledjezzünk meg e "szövegelös" pasiról sem, aki itt ezeket leirta: kináljuk meg öt is-))

8 hozzászólás eddig

  • Értékelés:
- gyongyhaju

1

gyongyhaju
2007-02-06 17:26:56

Kedves Govinda!
Mosolyt fakasztottál arcomra írásoddal.
"kukacoskodó kezdő"-ként, köszönöm, hogy megosztottad velem a kenyérsütés "mivanbenné"-jét.
Én sütőgéppel szoktam sütni a kenyeret, sajnos nagy hátránya, hogy nem az én "ujjacskáim dagonyásznak" benne, s hogy csak teljeskiőrlésű lisztből igy nem is tudom készíteni, mert összeáll az egész és teljesen ehetetlen masszává válik.
Mindenesetre, bárhogy fogok a kenyér sütésének, biztos vagyok benne, hogy eszem fogsz jutni.
S miután és is rutinos kenyérsütővé lépek majd elő, Téged, kedves "szövegelős" pasi szívesen megkínállak.

- Govinda

2

Govinda
2007-02-07 09:39:09

Boldogságot!

Remélem, hogy minnél elöbb rutinos leszel, igy minnél elöbb lesz lehetőségem a "megkinálást" elfogadni
-)))))
Govinda izgul már 1000-rel
-)))))

- Bogár

3

Bogár
2008-01-05 14:11:50

Kedves Gyöngyhajú!
Szoktam kenyeret sütni, sk, sütőben.
Minden barna kenyérhez kell adni legalább 30% fehér búzalisztet , különben túl tömör, idézlek: "teljesen ehetetlen massza" lesz. Magokkal is érdemes lazítani a teljes kiőrlésű lisztet, azzal is óvatosan bánj, mert lehúzza (nem tud megkelni rendesen)a kenyeret, ha túl sokat teszel bele. Használhatsz: szezám-, len-, napraforgó- vagy tökmagot (héjnélküli!)is. Ha szeretitek őket, többfélét is rakhatsz bele. Szoktam sütni köménymagos kenyeret is, nagyon jól segíti az emésztést. (Íze intenzív, kevés kell belőle.) Ha kedvet kapsz a dagasztáshoz, akkor bélelj ki sütőpapírral egy lábost, kb. kétszer akkorát, mint a tésztahalom, langyos vízzel símítgatsd meg a tésztát, késsel bátran vágj bele két csíkot és sütsd meg! Először kb. 15-20 percig előmelegített forró sütőben, utána közepes hőfokon kb 1 órát, végül alacsony hőfokon 20 percet. Én minden kenyeret annyi percig sütök, ahány dkg-os, tehát 1kg-os kb 100 perc alatt sül át. Vedd figyelembe, hogy a liszt súlyának, kb másfélszerese a kenyértészta súlya (a víz miatt). Ha nem szeretitek a kemény héjat, tehetsz egy dl vizet a sütő aljába hőálló csészébe, tálkába.
Fontos, hogy kivéve ruhára, deszkára tedd, takard be. Bármilyen nehéz is, várj legalább 1-1,5 órát, míg kihűl! A meleg kelttészta egészségtelen, kell a belső sülés, hogy szelhető és jó állagú legyen.
Időigényes, de fantasztikus az íze és illata. Süsd meg valakinek (vagy magadnak szülinapra!
Kéretlen prókátor (Bogár)

- izabell

4

izabell
2008-06-29 11:32:50

Gyönyörüség olvasni a receptjeidet! Jó érzés, hogy vagy, és köszönöm, hogy rád találtam. Engedelmeddel én is varrok magamnak egy "főzök szeretett" kötényt.Szinte szégyenlem, hogy eddig nem volt ilyenem.

- izabell

5

izabell
2008-06-29 11:37:23

2000. óta én is a "süsd magad a kenyered" mozgalom tagja vagyok. A hozzávaló tönkölybuzát is én termelem, hántolom, őrlöm. Bizom benne (még mindig), hogy egyszer talán megváltoztatjuk a világot, és egyre többünknek lesz fontos más, mint jelenleg.

- Govinda

6

Govinda
2008-06-29 15:23:13

izabell:

kérlek, keres meg:
govinda@civilradio.hu

- atomiapa

7

atomiapa
2009-06-05 14:00:26

Én még csak most akarom elkezdeni a kenyérsütést. A saját termelésű tönkölybúza az már megvan.
Hogyan lehet házilag megoldani a hántolást?

- Boldogság

8

Boldogság
2009-06-06 20:49:42

atomiapa:

Nekünk van malom, azzal csináljuk.
lehet kapni több méretben is. Ennél jobban nem tudok.

Írnál nekem a természtésről?
Cím: govinda@civilradio.hu

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?

A blog rövid leírása

Tégy egy kisgyermek kuckójába egy nyulat és egy almát. Ha a nyulat fogja megenni s az almával játszik, veszek neked egy kocsit.(Harvey Diamond)

Rólam

Boldog vagyok, mert öszhangban vagyok a világgal. Ahhoz, hogy remekmûvek szülessenek meg, olyan emberekre van szükség, mint Michelangelo, Dali vagy El Greco... A romboláshoz nem kell sok. Bármelyik idióta képes néhány másodperc alatt egy ollóval szétszaggatni egy festményt... bármelyik elmebeteg képes egy kalapáccsal percek alatt pozdorjává zúzni a világ leggyönyörûbb szobrát... A kritizáláshoz és a romboláshoz nincs szükség magas szintû képességekre... A pusztításhoz és a hibakereséshez nem szükségeltetik nagy erõfeszítés... Amikor teremteni és építeni próbálunk, természetes, hogy hibákat követünk el, s ezekbõl tanulunk, növekszünk és egyre érettebbé válunk... Soha ne felejtsd el, hogy ami valóban erõfeszítést, energiát, idõt, önfeláldozást és tehetséget igényel, az a jobb világ megteremtésére való igyekezet, nem pedig a rombolás. Másik blogom >>Govinda világa, Krisna

Blogroll

Govinda világa
Krisna

Archívum

Kedvenc szerzõk

Blogom címkéihttp://rss.govindananda.blogter.hu/